Sanatla Grup Psikoterapi

Sanat Psikoterapi Nedir?

Çeşitli sanat dallarına (el sanatları, resim, müzik, hareket/dans vb.) yönelik uygulamalar aracılığıyla kişisel sorunların çözümünü destekleyici olarak farkındalığı arttıran, duyguları tanıma, dışavurma ve ifade etmeyle rahatlatıcı ve iyi hissettirici etkisi olan bir psikoterapi biçimidir.

Altınbaş Üniversitesi’nde Sanat Psikoterapi Atölyeleri Nasıl Yürütülür?

•          Altınbaş Üniversitesi Psikolojik Destek Birimi tarafından düzenlenen sanat psikoterapi atölyesi başvuru talebinin yoğunluğuna göre belirlenen sıklıkta her iki akademik dönemde de açılmaktadır.
  •          Sanatla grup psikoterapileri katılımcıların kişisel, duygusal, ilişkisel farkındalık kazanmasına odaklanarak kişisel gelişimlerini ve ruh sağlıklarını destekler.
  •          Grup psikoterapisi olarak gerçekleştirilen atölye çalışmalarında etkin bir çalışmanın gerçekleşmesi için kontenjan yaklaşık 8-10 kişiliktir.
  •          Atölye çalışmalarından önce katılımcılarla bireysel öngörüşmeler gerçekleştirilir. Öngörüşmelerde öncelikle katılımcının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak çalışmalara uygunluk değerlendirilir.
  •          Atölye sürecinin planlanması öncelikle akademik takvimdeki tarihlere ve atölyenin amaçlarına göre belirlenir. Programın kaç hafta süreceği başlangıçta planlanır ve katılımcılara söylenir.
  •          Atölye çalışmaları başlangıçta belirlenen gün ve saatte ve genellikle haftada bir sıklıkla gerçekleşir.
  •          Atölye sürecindeki çalışmanın verimli olması için katılımcıların her oturuma düzenli olarak katılmaları beklenmektedir.
  •          Atölyede ağırlıklı olarak görsel sanatlar (resim, kolaj, seramik hamuru çalışması, vb.) ve zaman zaman serbest hareket çalışmaları da eklenerek farklı sanat dallarının birlikteliğiyle bir çalışma yürütülmektedir.
  •          Atölyelerdeki sanat uygulamalarına katılmak için profesyonel bir bilgi ve beceri gerekmemektedir. Sadece kişinin sanatsal uygulamalarda bulunarak kişisel farkındalık edinmeye yönelik istek ve ilgisinin olması yeterlidir.
  •          Atölye çalışmalarında GİZLİLİK İLKESİ esastır; gruptaki paylaşımların dışarıda paylaşılmayacağına dair katılımcılarla atölyeler başlamadan önce anlaşma yapılır; katılımcılara gizlilik ilkesi ve grup kurallarının yer aldığı terapi anlaşması imzalatılır.

Sanat Psikoterapi Atölyelerine Nasıl Başvurulur?

Atölyeler açılacağı dönemlerde üniversitemizin çeşitli sosyal medya hesapları üzerinden ve öğrenci maillerine topluca e-mail gönderilerek duyuru yapılır. Duyuru yapıldıktan sonra başvuruda bulunmak için atölye yürütücüsü Klinik Psikolog Gizem Bodur Atalay’un gizem.bodur@altinbas.edu.tr adresine isim-soyisim, öğrenci numarası, bölüm, öngörüşme için size uyan günlerin ve saatlerin belirtildiği bir e-mail göndererek öngörüşme randevusu almanız gerekmektedir.

Yapılan Atölye Çalışmalardan Bazı Örnekler: