YKS Yaklaşırken Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?

YKS’ye az bir zaman kala uzmanlar, adayların bu süreci son hazırlıkları yaparak ve bol pratikle geçirmelerini öneriyor. Altınbaş Üniversitesi Öğrenci Dekanı Dr. Öğr. Üyesi Duygu Kotan Türkden de motivasyona ve sistemli çalışmaya dikkat çekiyor.

YKS’ye iki aydan az bir zaman kaldı. Uzmanlar, adayların bu kritik süreci iyi değerlendirmeleri gerektiği görüşünde. Son iki aylık süreçte, hazırlıklar tamamlanmalı ve bol pratik yapılmalı. Altınbaş Üniversitesi Öğrenci Dekanı Dr. Öğretim Üyesi Duygu Kotan Türkden’e göre de adaylar bu süreçte motivasyonlarını yükseltmeli ve sistemli çalışmaya dikkat etmeli. Dr Öğretim Üyesi Türkden, 5 maddede yapılacakları sıraladı: 

*Bu dönemde deneme sınavlarına ve önceki yılların sorularına yoğunlaşın. Bu size gerçek sınav deneyimini yaşatır ve güveninizi artırır. TYT konuları için daha çok branş denemeleri yaparak analizlerle eksiklerinizi görerek kapatmaya çalışın.

*Yoğun çalışma temposu, dinlenmeye zaman ayırmayı engellememelidir. Yeterli uyku ve düzenli aralıklarla dinlenmek beyninizin verimli çalışmasını sağlar.

*Motivasyonunuzu korumak için başarı hikayeleri okuyun veya ilgi alanlarınıza yönelik motivasyon kaynaklarına başvurun.

*Son günlerde sınav konularını gözden geçirin ve son tekrarları yapın. Yeni konulara başlamak yerine, bildiklerinizi pekiştirin.

*Sınavlara hazırlık süreci uzun bir yolculuktur. Başarı düzenli ve etkili çalışma alışkanlıkları, stratejik yaklaşım ve sürekli motivasyonla mümkündür. Unutmayın, her zaman hedeflerinizi göz önünde bulundurun ve adım adım ilerleyin. Sınavlar sadece bir dönemlik bir olay değil, yaşamınızın bir parçasıdır ve bu süreçte öğrendiğiniz şeyler gelecekte de size fayda sağlayacaktır.

Dr. Duygu Kotan Türkden, bu yıl YKS ile ilgili 2 durumun dikkat çektiğine değindi. Biri bu sene YKS’ye 3 milyon 36 bin 945 adayın başvuru yapması. Bu geçen seneye nazaran 500 bin daha az kişinin sınava gireceği anlamına geliyor. Dr. Türkden, 2019 ile 2023 arasında başvuran aday oranı artmasına rağmen, başvuru yapıp sınava girmeyenlerin oranın yüzde 5.38’den yüzde 15.08’e çıktığına dikkat çekiyor.

Bir diğeri de Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyenleri ilgilendiren denklik düzenlemesi. Buna göre sıralamalarda ilk 400’de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek, ilk 1000’de olanlardan mezun olanlara YKS’ye girme şartı olmayacak.

Dr. Türkden, üniversiteyi yurtdışında okumak isteyen adayların bu sıralamalarda yer alan üniversiteleri çok iyi etüt etmeleri gerektiğini hatırlatarak, önemli bir hususa da dikkat çekti:

“Sadece ilk 1000’de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk bölümlerinde okuyacaklar için YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu olacak. İlk bindekiler için ise YKS’ye girme zorunluluğu olmayacak. Tercih sonrası adaylarımız herhangi bir sorun yaşamamak için incelemelerini iyi yapmalılar.”