Yatırımda Sürdürülebilirlik Nasıl Sağlanır?

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin düzenlediği ''Sürdürülebilirlik: Yeşil Yatırımlar'' panelinde, Birleşmiş Milletler'in Aralık 2023’te düzenlediği İklim Değişikliği Konferansı'ndan çıkan sonuçlar masaya yatırıldı.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin düzenlediği ''Sürdürülebilirlik: Yeşil Yatırımlar'' paneli Gayrettepe 100. Yıl Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Av. Dr. Nazım Can Işıktaş’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Avukat Can Yıldız, ALD Automotive LeasePlan Genel Müdürü Türkay Oktay ve EcoMuse Danışmanlık kurucusu Selen İnal konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde Birleşmiş Milletler'in 2023 Aralık ayında düzenlemiş olduğu İklim Değişikliği Konferansı'ndan çıkan sonuçlar masaya yatırıldı. Bunun yanı sıra Endüstri Devrimi'nden itibaren her yıl düzenli olarak artan dünya sıcaklığını dengede tutabilmek adına hangi önlemlerin alınabileceği tartışıldı.

EcoMuse Danışmanlık kurucusu Selen İnal konuşmasında, 2030 yılına kadar dünya ülkelerinin mevcut yenilenebilir enerji yatırımlarını 3 katına çıkarmaları gerektiğine değindi. Selen İnal, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki önümüzdeki 10 sene içinde 1,5 derecelik sıcaklık değişiminin yakalanabilmesi veya tutulabilmesinin sağlanabilmesi için 2030’a kadar %43’lük bir emisyon azaltım yapılması gerekiyor. Bu çok zor bir hedef ama imkansız değil.” diye konuştu.

ALD Automotive ve Leaseplan Genel Müdürü Türkay Oktay ise insanoğlunun dünya kaynaklarını hızla tükettiğini, bunun sonucu olarak da iklim değişikliklerine tanık olduğumuzu ifade etti. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için her insanın yeşil enerjiye katkıda bulunması gerektiğini dile getirdi.

Türkay Oktay, “Hepimizin yapması gereken görevler var. Eğer bu görevleri yapmazsak çocuklarımıza ve torunlarımıza güzel bir dünya bırakamayacağız.” sözlerine yer verdi.

Avukat Can Yıldız da özellikle pandemi sonrası şirketlerin yaşamış olduğu ekonomik sıkıntıların sürdürülebilirlik konusundaki yatırımlarını geriletmemesi adına, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerin şirketlerin yeşil enerji yatırımlarını devam ettirmeleri için sağladığı teşviklere değindi. Avrupa Birliği’nin yatırım sınıflandırmalarından bahseden Can Yıldız, “Avrupa Birliği’nin belli başlı yatırım tanımlama ve sınıflandırmaları var. Şirketlerin nasıl hareket etmesi gerektiğine dair çerçeve sunmakta. Buna göre klimatik değişikliğin azaltılması, değişikliklere uyum sağlanması, su kaynaklarının korunması gibi standartlar belirlenmiş.” dedi.