Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü lisans programı mezunlarının aşağıdaki özelliklere ve yeterliliklere sahip olması beklenmektedir:
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi disiplinlerinde yetkinliklerinin yanı sıra, bu disiplinlerle yakından ilişkili bulunan uluslararası ilişkiler, hukuk, iktisat, sosyoloji, tarih, Avrupa çalışmaları ve kültürel çalışmalar alanları ile ilgili temel kavramları ve kuramları kavrar.
- Karşılaştırmalı siyaset, kamu politikaları, devlet kuramları, siyasal partiler, sivil toplum kuruluşları, çıkar grupları, toplumsal hareketler, kamu maliyesi, idare hukuku, yerel yönetimler ve Türkiye siyaseti gibi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi çalışma alanlarındaki kuram, kavram ve olguları tanıyabilir ve ayırt edebilir.
- Siyaset kuramlarını kullanarak güncel yerel, bölgesel ve küresel olayları ve ilişkileri anlayabilir, analiz edebilir ve yorumlayabilir.
- Araştırma soruları oluşturabilir, bu soruları niceliksel ve niteliksel yöntemler kullanarak analiz edebilir ve bu analizlerden doğru çıkarımlar yapabilir.
- Türkçe ve İngilizcede güçlü yazılı ve sözel iletişim becerisi sergiler.
- Akademik hayatta ve kamu kurumlarındaki çalışma hayatında gereken bilgisayar teknolojilerini kullanabilir.
- Çözümsel ve eleştirel düşünme yeteneği geliştirir.
- Gereken sorumlulukları yerine getirme ve projeleri zamanında ve başarılı olarak teslim etme yetisi kazanır.
- İdare birimlerinin işleyişini anlama ve değerlendirme kabiliyeti geliştirir.
- Özellikle etnik, siyasi, dini azınlıklar, engellilik, yaş, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği meseleleri olmak üzere tüm insan hakları, toplumsal eşitsizlikler, toplumsal adalet ve her türlü ayrımcılık karşıtlığına yönelik gerek çözümsel gerekse özdüşünümsel kavrayış geliştirir.
- Yurttaşlığın demokratik değerleri ile uyuşan yüksek düzeyde bir farkındalık gösterir.
- Toplumsal, siyasal ve profesyonel hayatta yüksek etik standartlara sahiptir.
- Bağımsız olarak karar alma yetisine ve etkin grup çalışmaları içerisinde yer alma kabiliyetine sahiptir.
- Çok kültürlü, çok etnikli ve çok dinli/çok inançlı (inançsızlık da dahil olmak üzere) çalışma ortamlarında çalışabilmesini sağlayacak evrendeş (kozmopolit) değerleri edinir.