Zirai, Ormancılık ve Gıda Doğal Ürünleri Araştırma Grubu
DÜAGEM’in belirlediği öncelikli alanlarda kamu, endüstri, üniversite ve diğer ulusal/uluslararası paydaşlara ürün/hammadde Ar-Ge hizmeti verir. DÜAGEM’in geliştirdiği yeni/özgün ürünler/hammaddeler ile ilgili olarak prototip ürünler üretilmesi ve bunların patentlerinin çıkarılması ve bu patentlerin endüstride kullanılması için girişimlerde bulunur. DÜAGEM tarafından doğal ürün kaynaklı ve semi-sentetik; ilaç, kozmetik, tarım ve gıda endüstrilerinde üretilen/kullanılan hammadde ve ürünler ile ilgili üretim, Ar-Ge, analiz konularında uzmanlaşmış kalifiye elemanları araştırma faaliyetleri sürecinde yetiştirir. DÜAGEM’in geliştirdiği yeni/özgün ürünler/hammaddeler ile ilgili olarak prototip ürünler üretilmesi ve bunların patentlerinin çıkarılması ve bu patentlerin endüstride kullanılması için girişimlerde bulunur. DÜAGEM ülkemiz yerel doğal kaynaklı bitkisel ve fungal kaynaklı ürünler için değerli bitki ve mantar kültürlerinin üretim ve araştırma amaçlı İyi Tarım Uygulamaları (İTU) dahilinde yetiştirir ve bununla ilgili olarak üniversiteler, kamu ve özel kuruluşlar ile beraber bu uygulamaları gerçekleştirir. DÜAGEM ülkemizde doğal olarak yetişen gen kaynaklarımız olan endemik ve tehdit altında olan bitki ve mantar türlerinin korunması ile ilgili olarak koruma çalışmalarında kamu paydaşlarına destek verir. DÜAGEM’in belirlediği stratejik doğal ürün kaynaklı ve semi-sentetik; ilaç, kozmetik, tarım ve gıda endüstrilerinde üretilen/kullanılan hammadde ve ürünler ile ilgili dünya pazarından ülkemizin daha büyük bir pay alabilmesi için stratejileri ve öncelikli alanları belirler ve bunlarla ilgili olarak politikaları geliştirilmesine katkıda bulunur.
Araştırmacılar:
Prof. Dr. Mehmet Tanol
Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yücel Yücel
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Servi
Ar. Gör. Emine Şen
Ar. Gör. Sibel Barbaros
Araştırma Grubunda Devam Eden Projeler
TAGEM-16-ARGE-07 – Mandelik asit esterlerinin sentezlenmesi, insektisidal ve fungisidal özelliklerinin belirlenmesi. (Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Kaan POLATOĞLU, Proje Yardımcı Araştırmacısı: Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yücel Yücel, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Servi Ar. Gör. Emine Şen; Proje Başlangıç – Bitiş: 14.07.2016-14.07.2019)
TAGEM: Bazı Uçucu Yağ ve Bileşenlerinin İnsektisidal ve Nematisidal Aktivitelerinin Belirlenmesi. (Proje Koordinatörü: Dr. Mustafa Alkan; Proje Yardımcı Araştırmacısı: Yrd. Doç. Dr. Kaan POLATOĞLU; Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yücel Yücel; Proje Başlangıç – Bitiş: 2018-2021)
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Araştırma Projesi Sapsız Meşe (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) Tohumu Zararlılarına (Kemirgen ve Kuşlar) Karşı Kaplama Malzemesi Geliştirilmesi ve Bu Malzemenin Çimlenme ve Yaşama Yüzdesi Üzerine Etkileri. (Proje Yürütücüsü Mesut Tandoğan, Proje Yardımcı Araştırmacı: Yrd. Doç. Dr. Kaan Polatoğlu, Ar. Gör. Emine Şen; Proje Başlangıç-Bitiş: 01.01.2015-31.12.2018- Araştırmacı)
Farmasötik Doğal Ürünler Araştırma Grubu
DÜAGEM’in belirlediği öncelikli alanlarda kamu, endüstri, üniversite ve diğer ulusal/uluslararası paydaşlara ürün/hammadde Ar-Ge hizmeti verir. DÜAGEM’in geliştirdiği yeni/özgün ürünler/hammaddeler ile ilgili olarak prototip ürünler üretilmesi ve bunların patentlerinin çıkarılması ve bu patentlerin endüstride kullanılması için girişimlerde bulunur. DÜAGEM tarafından doğal ürün kaynaklı ve semi-sentetik; ilaç, kozmetik, tarım ve gıda endüstrilerinde üretilen/kullanılan hammadde ve ürünler ile ilgili üretim, Ar-Ge, analiz konularında uzmanlaşmış kalifiye elemanları yürütülen araştırma faaliyetleri sürecinde yetiştirir. DÜAGEM’in geliştirdiği yeni/özgün ürünler/hammaddeler ile ilgili olarak prototip ürünler üretilmesi ve bunların patentlerinin çıkarılması ve bu patentlerin endüstride kullanılması için girişimlerde bulunur. DÜAGEM’in belirlediği stratejik doğal ürün kaynaklı ve semi-sentetik; ilaç, kozmetik, tarım ve gıda endüstrilerinde üretilen/kullanılan hammadde ve ürünler ile ilgili dünya pazarından ülkemizin daha büyük bir pay alabilmesi için stratejileri ve öncelikli alanları belirler ve bunlarla ilgili olarak politikaları geliştirilmesine katkı verir.
Araştırmacılar:
Prof. Dr. Mehmet Tanol
Prof. Dr. Oya Alpar
Doç. Dr. Buket Aksu
Yrd. Doç. Dr. Kaan Polatoğlu
Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yücel Yücel
Yrd. Doç. Dr. Gaye Hafez
Yrd. Doç. Dr. Cansu Vatansever
Ar. Gör. Aysun Bulut
Ar. Gör. Sibel Barbaros
Ar. Gör. Behiye Öztürk Şen
Ar. Gör. Ural Ufuk Demirel
Ar. Gör. Gizem Yeğen
Araştırma Grubunda Devam Eden Projeler
BAPK: PB2017Bahar-ECZ-1 – Nigella sativa bitkisi tohum posasından gıda takviyelerinin geliştirilmesi. Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Kaan POLATOĞLU; Proje Başlangıç – Bitiş: 20.10.2017-20.10.2018)
TÜBİTAK: SBAG-114S745- Bitkisel Ekstre ve Saf Maddeler için MAO-A ve MAO-B İnhibisyon Testlerinin HPTLC’ye Uyarlanması. (Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yücel Yücel; Proje Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Kaan Polatoğlu; Proje Başlangıç Bitiş: 01.11.2014-01.11.2017)
Doğal Ürünler Diş Hekimliği ve Medikal Uygulamaları Araştırma Grubu
DÜAGEM’in belirlediği öncelikli alanlarda kamu, endüstri, üniversite ve diğer ulusal/uluslararası paydaşlara ürün/hammadde Ar-Ge hizmeti verir. DÜAGEM tarafından doğal ürün kaynaklı ve semi-sentetik; ilaç, klinik materyal, kimyasal ve mekanik plak kontrolü amacıyla kullanılan materyallerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. DÜAGEM çalışma alanı kapsamında ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğal ürün kaynaklı ve semi-sentetik; ilaç, klinik materyal, kimyasal ve mekanik plak kontrolü amacıyla kullanılan materyallerin üretiminde kullanılan hammadde ve ürünler ile ilgili biyolojik, farmakolojik ve toksikolojik etki testlerini in vitro ve in vivo koşullarda bünyesinde ve/veya ortak çalıştığı üniversite, kamu, endüstri paydaşları desteğiyle gerçekleştirir. DÜAGEM’in ağız ve diş sağlığı ile ilgili geliştirdiği yeni/özgün ürünler/hammaddeler ile ilgili olarak prototip ürünler üretilmesi ve bunların patentlerinin çıkarılması ve bu patentlerin endüstride kullanılması için girişimlerde bulunur.
Araştırmacılar:
Prof. Dr. Hakkı Sunay
Doç. Dr. Gökser Çakar
Doç. Dr. Burçin AKOĞLU VANLIOĞLU
Yrd. Doç. Dr. Hulki Caner YEĞİN
Araştırma Grubunda Devam Eden Projeler
BAPK: PB2017-BAHAR-DIS-5 - Farklı Kanal İçi Dezenfeksiyon Yöntemlerinin Enterococcus faecalis üzerindeki etkisinin incelenmesi. (Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Hakkı Sunay, Proje Yardımcı Araştırmacısı: Yrd. Doç. Dr. Hulki Caner Yeğin, Yrd. Doç. Dr. Cansu Vatansever; Proje Başlangıç-Bitiş: 20.10.2017- 20.10.2018)
BAPK: PB2017-BAHAR-DIS-7- Kronik Periodontitis Hastalarında D vitamini ve Katelisidin LL-37 Seviyeleri Klinik Parametrelerin Değerlendirilmesi. (Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Başak Bıyıkoğlu, Proje Yardımcı Araştırmacısı: Prof. Dr. Gökser Çakar, Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi; Proje Başlangıç-Bitiş: 20.10.2017- 20.10.2018)